Din side tester Kickbike.

Finske sparkesykler for voksne til transport, trening, jobbsykling, hund – og fart. Det viktigste er riktig teknikk.

Transport, trening, hundekjøring, til og fra jobb eller bare fart? Så bør du tenke på underlaget du skal sparke på; noen modeller passer bedre på asfalt og noen passer bedre på røffere underlag.

Mest til trening?

Vi valgte oss allrounderen Sport G4 på rundt ti kilo, som kan brukes til både trening og transport og som er egnet både på asfalt og skogsvei.

Vi tipper en Kickbike nok kommer til å bli brukt mest til trening, til transport har den noen ulemper som gjør at det er mer fristende å bruke en sykkel.

 (Foto: THOMAS STRZELECKI)

HJELP! Vi skvatt litt da vi oppdaget at Kickbiken kommer uten manual, men tar du det rolig klarer de fleste å få monteringen til. Vi klarte det jo, selv om vi gjorde noen småfeil… 

Hjelp! Ingen manual!

Kickbike kommer i eske – ikke helt ferdig montert. Altså er det «some assembly required», som det heter på engelsk. Og dét uten noen form for manual. Er du en ikke spesielt utpreget Reodor Felgen-type, bør du ta deg god tid.

Det er styret og forhjulet som skal monteres, og alle nødvendige verktøy følger med. Ja da, det er ganske intuitivt, og har du litt erfaring med å skru sykkel, vil ikke dette by på de store utfordringene.

Husk bare å plassere styret riktig vei, så du ikke vrenger bremsevaierne eller får bremsene opp-ned.

Vi følte oss litt blonde når vi ikke fikk det til på første forsøk, men så monterte vi etter et bilde av en ferdig montert sykkel og fikk til det til slutt til.

SLIK! Skjermen skal selvsagt festes til egne skruer ved siden av navet, og ikke sammen med innmaten til navet. Sikkert enkelt for de fleste, men vi rotet litt her.  (Foto: THOMAS STRZELECKI)

SLIK! Skjermen skal selvsagt festes til egne skruer ved siden av navet, og ikke sammen med innmaten til navet. Sikkert enkelt for de fleste, men vi rotet litt her.

Feil montering

Så var det forhjulet. Her kålet vi voldsomt fordi vi trodde skjermen skulle festes sammen med innmaten til navet, og ikke i skruene ved siden av. Ganske åpenbart for en sykkelentusiast, skulle vi tro.

Husk at du skal bruke de medfølgende springfjærene på hver side av navet, og sett delen som låsehendelen skal strammes i, riktig vei. Vi monterte denne feil vei og dermed gikk ikke hjulet skikkelig rundt.

Så monterer du skjermen på tre punkter. Sånn. Da var vi klare. Og det var ikke så komplisert som det kanskje høres ut. Bare ta deg god tid.

 (Foto: THOMAS STRZELECKI)

ENKELT Å FÅ AV HJULET: Vi festet delen som låsehendelen skal strammes fast i feil vei, dermed gikk ikke hjulet skikkelig rundt.

Litt utilpass

Så var det ut. Vi tok på oss treningstøy og piggede sko, da det fortsatt var litt is igjen på vår nærmeste skogsvei. Ja, vi følte oss litt utilpasse i begynnelsen da Kickbiken fortsatt er et nytt syn for de fleste. Og ja, folk glodde og barn ropte.

 (Foto: THOMAS STRZELECKI)

TRILLE: I de bratteste oppoverbakkene er du nødt til å trille.

Det første du opplever er at sparkingen umiddelbart river i lårene. Det er ikke uten grunn mange bruker Kickbiken mest til trening, og det som får kjørt seg er mage, lår og rumpe.

Dessuten er det god kondisjonstrening. Naturlig nok.

Ikke egnet for oppoverbakker

Den andre du merker, er at en Kickbike ikke er så enkel å bruke opp bakker. Eller: Du kan bruke den i oppoverbakker, men da bør du ha kondis og lår som Usain Bolt og Thor Hushovd.

Vi har ikke det, så ble bakken for bratt, begynte vi umiddelbart å trille.

Det tredje du merker, er at du MÅ bytte ben for hvert femte eller tiende spark, ellers kommer melkesyra med én gang. Det er faktisk tre måter å bytte fot på, og i begynnelsen er dette både slitsomt og litt rart, men etter noen minutter gjør du det på instinkt.

 (Foto: THOMAS STRZELECKI)

GØY I SKOGEN: Vår modell var perfekt å bruke på en lokal skogsvei. (Foto: THOMAS STRZELECKI)

Det viktigste

Det fjerde, og viktigste, er at vi ikke brukte riktig teknikk. I denne GIF-en ser du hvordan du skal gjøre det, og det handler altså om å ta store, jevne steg hvor du løfter beinet i knehøyde og sparker skikkelig i fra i en jevn pendelbevegelse.

Når du får til det – og det er ikke vanskelig – får du en liten eureka-opplevelse.

 (Foto: THOMAS STRZELECKI)

GREP: Når du vil ha maks fart, bruker du spakene på sidene. (Foto: THOMAS STRZELECKI)

Tenk på det som en slags kombinasjon av jogging og sykling, for det er da Kickbiken virkelig kommer til sin rett. Og ikke minst får du med ett opp farten. Gøy!

Du har hendene på styret ved bremsene når du kjører nedoverbakker, mens du setter dem instinktivt på spakene på sidene når du kjører på flatere underlag – for å få mest mulig fart.

Best i skogen?

Vi kjørte på skogsvei, is og asfalt og likte den aller best på det første. Hva vil du bruke den til? Jo, til trening.

Det svir fortsatt i lårene etter vår siste tur, og selv om du må trille den i oppoverbakker, vil en skikkelig rundtur gi nedre del av kroppen god juling, i tillegg til at dette er god kondistrening.

Dessuten kan du nå bli med ungene på sparkesykkelturer.

Prisene varierer fra 2400 til 4800 kroner. Vår modell koster 3200 kroner.

 (Foto: THOMAS STRZELECKI)

SKITTEN: Du må regne med å bli skikkelig møkkete etter en rundtur i skogen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s