De første ukene etter fødsel er det mor som ordner det meste. I denne perioden er vårt hovedansvar å ta vare på tispen på alle måter som er mulig. Hun får masse mat og omsorg i valpekassen og jeg sover sammen med moren og valpene i hele denne perioden. Tispen har sin valpekasse i spisestuen som er nære stuen slik at valpene allerede nå blir vant med alle husets lyder. I denne perioden er det kun meg, valpene og moren i hus. Valpene blir holdt skjermet for mennesker og dyr, men blir behandlet skånsomt av meg i det daglige. Jeg bruker mye tid på å observer de små nurkene i samhandling med mor. Samtidig skal de håndteres i form av veiing, kloklipp og nærhet.
Når valpene blir fem uker starter den virkelige jobben for oppdretter om man ønsker å skape gode familiehunder. Det holder ikke å bare la valpene få være sammen med andre hunder, de må bli introdusert til den verden de skal leve i og det er i denne perioden valpene skal begynne å bli kjent med den store verden i små doser av gangen. De bruker fremdeles størsteparten av dagen på å sove og skal fremdeles få lov til det, men de vil gradvis bli kjent med verden utenfor valperommet. Det første jeg begynner med er å åpne opp for at valpene sammen kan få utforske huset. Deretter bruker vi mye tid med en og en valp i samspill med mennesker. De får også begynne å bli kjent med verden utenfor huset ved å ha daglige oppdagelsesferder på gården.
Valpene våre er en del av Jønsberg videregående skole sitt undervisningsopplegg i sosialisering og miljøtrening av hund. Det betyr at hver valp har sin faste elevfadder som følger valpen igjennom hele denne perioden og dokumenterer alt arbeidet sitt i en fotobok. På Jønsberg vil valpen møte en rekke husdyr som gris, ku og sau, samt at valpene vil fungerer ute og inne i skolemiljøet. Det er eleven sammen med oppdretter som har ansvar for de i de neste ukene.
Det er i denne perioden valpene skal begynne å bli preget til det livet de skal leve hos familiene sine og det er mye trafikk på åsen og på skolen. De skal møte alle typer mennesker, store som små og de skal møte andre dyr og særlig andre hunder. Vi har i denne perioden flere åpne dager hvor folk kan få komme på besøk og besøke de små. Det er også i denne perioden valpekjøpere kan komme å møte valpene for å bli kjent med de for første gang. Vi har barnehagen på besøk så de skal få bli kjent med mange barn og bli håndtert. Alle valpene skal også i besøkshjem et døgn borte fra moren. Vi tar de med på buss og togturer, og vi har byvandringer med de små. De skal få hilse på postbudet og søppelbilen og ta en tur i butikken og på biblioteket. Alt de kommer til å møte i sitt liv bør de bli introdusert for nå.
For at valpene skal få så god start på livet som mulig er det ikke nok å bare la de leke med søsknene sine eller møte nye mennesker og hunder daglig. De må behandles av oss mennesker og gjerne uten resten av søskenflokken. Dette er viktig for at de skal tilpasse seg hverdagen uten mor, far og søsken, de skal lære seg å omgås mennesker, man skal bygge en kobling mellom hunden og mennesker og man skal gjøre den klar for å takle behandling av poter, tenner, kloklipp og børsting. Valpen trenger å bygge sin egen identitet i samhandling med deg og det er denne jobben vi nå starter på. Jeg legger ned utrolig mye arbeid i denne perioden og det er arbeid som kommer kjøpere til gode ved en enklere overgang til det nye hjemmet. Dette gjør også sjansen langt større for at valpekjøper og valp skal starte på en så god måte som overhode mulig og risikoen for problemer blir så lav som overhode mulig.












