Tenk Miljø – Mdg.no

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er både et politisk parti og en del av en internasjonal sosial bevegelse. Med våre folkevalgte i alle de største byene i Norge arbeider vi for et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. I forhold til andre, tradisjonelle, partier vokser vi i rekordfart, og du kan også bli med!

Stortingsvalget i 2013 var et nasjonalt gjennombrudd for oss: Vi fikk 2,8 prosent av stemmene, en nidobling fra forrige stortingsvalg, og Rasmus Hansson ble innvalgt på Stortinget som partiets første stortingsrepresentant. Siden da har vi markert oss sterkt både på Stortinget og i media, noe som har gitt uttelling i flere målinger på fire prosent eller mer.

Vi vil ha deg med på laget! Kom i kontakt med våre folkevalgte her. Les våre vedtekter, mer om vår politikk, og bli medlem!
En global bevegelse

globalbevegelse
Vi er en del av en voksende, global grønn bevegelse, og er medlem av European Green Party (EGP) og Global Greens. Vårt søsterparti i Sverige, Miljöpartiet de gröna, er det tredje største partiet i Riksdagen og det nest største i årets EU-valg.

Grønne partier har også opplevd framgang i land som Tyskland og Frankrike, med profilerte politikere som norsk-franske Eva Joly, og Joschka Fischer og Daniel Cohn-Bendit i Tyskland.

GGLogoEGPGEFLogoEFALogoFYEGlogo
Partiledelsen

Arbeidsutvalget

Miljøpartiet De Grønne har ingen partileder, men en delt ledelse mellom en kvinnelig og mannlig talsperson. Dette er en vanlig ordning i mange grønne partier og er begrunnet med hensyn til likestilling og maktspredning.

Den sittende ledelsen, kjent som Arbeidsutvalget, består av talspersonene Hilde Opoku og Rasmus Hansson og partisekretær Lars Gaupset.
Grønn Ungdom og andre bevegelser

gu

Miljøpartiet De Grønnes ungdomsorganisasjon heter Grønn Ungdom og ble stiftet i 1996. Anna Kvam og Lage Nøst er talspersoner, og Isa Isene er generalsekretær.

Vi er sterkt tilstede på største utdanningsinstitusjonene i landet, gjennom studentorganisasjonen Grønne Studenter. På landsmøtet i 2014 stiftet vi et internt kvinnenettverk, for å arbeide for mer likestilling innad i partiet.
Historie

medlemsvekst

Miljøpartiet De Grønne ble stiftet 29. oktober 1988 etter forhandlinger mellom flere lokale partilister, hvorav noen allerede brukte navnet De Grønne.

Siden 2005 har vi hatt en sterk vekst i antall medlemmer og i valgåret 2013 doblet vi medlemstallet på ett år. Mange har meldt overgang fra andre partier, herunder tillitsvalgte og folkevalgte som tidligere har representert SV, Venstre, KrF, Høyre og Rødt.

Kommune- og fylkestingsvalget i 2011 var et lokalt gjennombrudd for oss. Fra 2007 til 2011 tredoblet vi oppslutningen. Vi er nå representert i alle de største byene, med 20 representanter i ulike kommunestyrer rundt om i landet.

Det virkelige grønne gjennombruddet kom imidlertid med stortingsvalget i 2013. Vi stilte med lister i samtlige 19 fylker, og Rasmus Hansson ble innvalgt på Stortinget som vår første stortingsrepresentant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s