Valpekjøpets fire faser:

Vita, Lyanna og Moste er i stallen hos oss.

Når du leser dette har dere mest sannsynlig tatt kontakt med oss for å vise interesse for et av våre siberian husky kull. Jeg har forsøkt å skrive ned noen tanker rundt denne prosessen, men det er viktig å huske på at ingen prosess er 100% lik. Mitt mål med denne prosessen er at dere skal være trygge på at Siberian husky er en rase som passer dere og at dere har all den nødvendige informasjonen om rasen som er nødvendig. Samtidig må vi finne ut om jeg er en oppdretter som passer for dere og at våre kombinasjoner av hunder passer til deres livssituasjon. Det aller viktigste er at valpekjøper har hjerte til å gi hunden et trygt hjem, kjærlighet, tid, aktivitet og oppmerksomhet.

Hos oss er det ingen mulighet for å fritt velge valp etter utseende. Man skal selvfølgelig få ha sine preferanser og de ønsker jeg selvfølgelig å imøtekomme, men det er viktig at det er egenskapene som skal være kompatible med deres flokk/familie og dette veit man ikke før valpene begynner å kravle ut av valpekassen og inn i den store verden. Selv da er det vanskelig å kunne forutse adferd i så ung alder og det er en fordel at oppdretter kjenner sine linjer godt. En del av den store verden er også å få bli kjent med dere og det hender at valpen selv velger sin nye flokk. Denne delen av prosessen er noe vi vektlegger i stor grad og valpekjøpere har derfor fri tilgang til valpene fra de er fire uker her på Fjellvik, med mulighet for overnatting.

Den innledende fasen.

Er den fasen hvor vi blir kjent med hverandre. Jeg forteller om rasen og hva som er typisk og vanlig for våre hunder mens vi drikker litt kaffe og spiser skolebrød. Jeg forteller også om hva som er typiske for våre hunder og hvilke tanker vi har med vårt oppdrett. Her får dere også møte foreldre, søsken og besteforeldre. Om mor har fått valpene og de ikke er fire uker enda, så må vi la mor få være i fred. Disse får man møte så snart valpene er fire uker gamle. Dette fordi både mor og valpene er veldig sårbare i denne perioden og de skal ha minst mulig stress. Stress kan skape adferdsproblematikk seinere i livet for valpene og hos mor kan stress gi mindre melkeproduksjon. Valpene har også i denne tiden et sårbart immunsystem som man må ta hensyn til.

Jeg er veldig interessert i å vite hvilke egenskaper dere verdsetter i hunden dere ønsker dere og det er en fordel at dere har gått igjennom tankeprosessen. Utover dette ønsker jeg bare å lære dere å kjenne. Dette fordi jeg i samråd med dere skal finne den beste valpene sammen med dere. Jeg kjenner utvilsomt valpene best og dere kjenner utvilsomt dere selv best, derfor er det viktig at vi blir kjent. I de tilfeller der valpekjøper bor såpass langt unna at det vil være vanskelig å ta flere turer ned til Åsnes ønsker jeg å ha en lengre teams eller telefonsamtale i forkant av andre fase.

Etter det første møte skal begge parter få trekke seg tilbake for å få reflektere litt over dette møte og kjenne på om en valp fra oss er det riktige.

Den andre fasen.

Dere har nå funnet ut at dere ønsker en hund fra oss og det er på tide å bli kjent med valpene. Dette gjøres fra valpene er fire uker. Det er viktig at dere går inn i dette møte uten noen favoritt. Har dere allerede valgt dere en favoritt så overskygger dette ofte deres evner til å se valpenes egenskaper og det påvirker dere og valpene. Det er viktig å huske på at det er egenskapene til valpen dere skal leve med i det daglige. Det er nå viktig at dere får bruke så mye tid med de små som dere ønsker. Her skal dere kunne legge merke til detaljert adferd og vi kan diskutere forskjellige adferdsantagelser og hva jeg ser i valpedynamikken. Valpene skal få bli kjent med deres lukt og stemmer, bli strøket og få kjærlighet. Vi er ute med mor og hele flokken og dere kan få tatt deres første valpebilder. Det er i disse møtene dere skaper de første båndene med de små. Noen ønsker å være masse sammen med valpene og noen klarer seg med noen ganger. Dette er individuelt og styres av dere. Men i denne perioden er dørene hos oss åpne 24/7. Dere som ikke har vært på besøk grunnet avstand ønsker vi at blir minimum en helg, slik at man får komprimert de to fasene.

Den tredje fasen.

Mellom sju og åtte uker bestemmes det hvilken valp som skal til hvilket hjem. Det vil altså gå en periode hvor endelig valp ikke er bestemt, men at dere veit at dere får en valp. Dette fordi valpene utvikler seg i et høyt tempo og ting vi ikke så når de var fem og seks uker, kan komme til syne når de er sju. Dette er for å øke sjansen for at rett valp kommer til den mest kompatible flokken/familien. Dette kan være en litt utfordrende periode fordi man er så spent. Jeg pleier å oppfordre til at man velger to «favoritter» i dette stadiet, men har man allerede fått veldig god kjemi med en valp skal det mye til at den ikke nettopp blir en del av deres flokk. Kjemien er viktig, men kjemi er også noe som utvikler seg over tid og det er ikke alltid «kjærlighet vet første blikk». Båndene til valpen bygges over tid og med tillit og kjærlighet, og noen binder seg lettere til mennesker enn andre.

Den fjerde fasen

Dere vil tidlig få tilsendt kontrakter slik at dere i ro og mak kan lese igjennom disse. Dere må særlig lese gjenkjøpsklausulen. Dette er fasen hvor valpene leveres og vi har kontraktsmøte. Her vil dere få valpepakkene og den siste gjennomgangen med oppdretter før dere tar med dere valpen hjem. Det er et håp for meg som oppdretter at vi kan få følge deres vei igjennom hundens livsløp og kunne være til støtte og hjelp igjennom denne. Det er alltid godt å kunne ha et godt forhold til sin oppdretter, men det er også godt for deres gulldusk å kunne ha et forhold til den flokken de startet sine liv med.

En kommentar om “Valpekjøpets fire faser:

  1. Den grå huskyen bakerst er min, han heter Jamie, og er et og et halvt år! Vi fikk han hos Jeger Bjørnson i Elverum 🙂 Søkte sibirsk husky og fant min hund som liten valp

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s