«Torvuttaket tilsvarer årsutslippet fra 150.000 biler»

Lokallagene til Miljøpartiet De Grønne i Nes og Ullensaker krever umiddelbar stans av alt uttak av torv fra Jødalsmåsan, også kalt Flakstadmåsan.  Andrew McMillion, Nes MDG | Øyvind Reierstad, Ullensaker MDG | Mette Sperre, Akershus MDG I Akershus MDG går vi inn for at dette unike området skal ligge uten nye inngrep og heller vernes. Det er ikke mindre enn en miljøskandale at Degernes Torvstrøfabrikk, eid av Felleskjøpet, får ny konsesjon. Konsesjonen for industrielt torvuttak er godkjent av landbruksavdelingen hos Fylkesmannen.

Planer for reduksjon

Nes og Ullensaker har klima- og energiplaner med mål om å redusere klimagassutslippene. De inneholder detaljerte kalkulasjoner med gode forslag til tiltak som kan gjennomføres. Det nevnes bioenergi basert på flis fra skog og halm, dobling av kollektivandelen innen 2020. Da er det på tide at planene blir fulgt og brukt som et levende dokument, slik det står i planen i Nes. Da må også torvmyrene komme inn blant de viktigste områdene for tiltak. Klimagass- og energiregnskapene til Nes og Ullensaker kommer helt i ubalanse dersom man legger til utslippene fra torvuttaket. Det tilsvarer 293.000 tonn CO2, eller som utslippet fra 150.000 biler i året. Det tilsvarer omtrent en tredel av det man håpet å fange av CO2 på hele Mongstad-anlegget.

Stoppet av klimamål

Med forpliktende klimamål i kommunene ville slike prosjekter og konsesjoner aldri se dagens lys. Forpliktende klimaplaner er dermed svært viktig å få på plass fremover. Nå fungerer disse i beste fall veiledende, men underordnet andre kommunale planer. Dermed vil vi aldri nå de nasjonale klimamålene. Torvmyra har et svært stort biologisk mangfold. Hvem har ikke plukket molter på myra eller vært på orrfuglleik? Her er den skjeldne hortulanen sett. Dessuten virker torvmyra som en svamp i landskapet og lagrer enorme mengder vann. Myra er vår beste venn i tider med ekstremnedbør. Foruten CO2 binder torva også metangass, en langt sterkere klimagass enn CO2 når det slippes ut.

Overkjørt av landbruket

Naturmangfoldloven er ikke brukt etter sin hensikt i denne saken. Natur- og miljøforhold er utelatt i saksbehandlingen. Landbruksinteressene har fått full forkjørsrett etter klage. Slik kan ikke kommunene praktisere naturmangfoldloven. Skal man kalle en spade for en spade, eller rettere sagt en gravemaskin for gravemaskin, så ender dette torvuttaket opp som Ecocide eller massiv ødeleggelse av økosystemer. MDG støtter det internasjonale arbeidet med å gjøre Ecocide straffbart. Kilde : rb.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s